Het aantal consulten met psychiaters en psychologen is tussen 2019 en 2022 met meer dan 50% gestegen, vooral onder 18-24-jarigen. We leven in een maatschappij waar de hectiek en eisen van het dagelijks leven vaak leiden tot stress, angst en emotionele problemen. Hoe weten we of het tijd is om een professional te raadplegen om deze kwellingen te verzachten en ons welzijn te verbeteren? Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat de hulp van een psycholoog welkom zou zijn.
Inhoud
Aanhoudende of verergerde symptomen
Stemmings-, aandachts- en geheugenstoornissen zijn waarschuwingssignalen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Als deze symptomen constant zijn en uw dagelijks leven beïnvloeden, is het belangrijk om een consult met een psycholoog te overwegen. Het ongeluk dat het veroorzaakt, kan ons ervan weerhouden een bevredigend en sereen leven te leiden, waardoor het moeilijk wordt om onze persoonlijke prioriteiten en ambities te beheren.
Emotionele uitputting
- Chronische vermoeidheid
- Slaapstoornissen
- Stemmingswisselingen
Deze fysieke en emotionele manifestaties kunnen het gevolg zijn van een langdurige stressvolle situatie en een schadelijke invloed hebben op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Een psycholoog kan u helpen de onderliggende oorzaken te achterhalen en strategieën te ontwikkelen om uw welzijn te verbeteren.
Dagelijkse conflicten en onvermogen om emoties te beheersen
Emoties die ons dagelijks functioneren verstoren en ervoor zorgen dat we de controle verliezen, zijn een ander teken dat het tijd is om hulp te zoeken. Terugkerende conflicten met de mensen om ons heen, moeite met het onder ogen zien van bepaalde situaties of het voeren van belangrijke gesprekken kunnen ons blokkeren en onze negatieve gedachten en irrationele angsten aanwakkeren. Door in deze gevallen een psycholoog te raadplegen, kunt u leren hoe u uw emoties beter kunt beheersen en constructieve oplossingen kunt vinden voor de problemen die u tegenkomt.
Constante zelfkritiek en impact op het gevoel van eigenwaarde
Negatieve zelfpraat en de neiging om zichzelf overmatig te bekritiseren kan leiden tot een lager zelfbeeld en een pessimistische kijk op onze capaciteiten. Psycholoog Bárbara Tovar benadrukt hoe belangrijk het is om alert te blijven op deze manifestaties en rekening te houden met hun impact op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.
- Onvermogen om grenzen te stellen
- Chronische besluiteloosheid
- Blokkades in de uitvoering van projecten
Al deze elementen zijn allemaal redenen om een therapeutische benadering te volgen om te werken aan onze innerlijke dialoog, onze relatie met onszelf en onze levensdoelen.
Waarom een psycholoog raadplegen?
Hulp zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg is geen teken van zwakte, maar een constructieve benadering om uw kwaliteit van leven te verbeteren en uw emoties en gedrag beter te begrijpen. Een psycholoog kan u begeleiden op uw reis en u hulpmiddelen aanbieden die zijn aangepast aan uw situatie:
- Ontspannings- en stressbeheersingstechnieken
- Werk aan eigenwaarde en innerlijke dialoog
- Cognitieve en gedragstherapieën om negatieve denkpatronen te veranderen
Wacht niet tot de symptomen verergeren of uw ongemak uw dagelijks leven ernstig beïnvloedt om een afspraak te maken. Het erkennen van de behoefte aan hulp en openstaan voor onze uitdagingen is de eerste stap naar blijvend welzijn.