Spijsvertering en rauwe groenten ‘s avonds, de mening van een diëtist

Gezonde en voedzame rauwe groenten worden vaak aanbevolen in onze voeding. Er zijn echter veel verschillende meningen over hun consumptie ‘s avonds, waarbij sommigen hen afraden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Een diëtist-voedingsdeskundige werpt licht op dit probleem en geeft ons advies over hoe we de risico’s van inname ervan kunnen beperken.

Kun je ‘s avonds rauwkost eten?

Volgens Caroline Séguy, auteur van receptenboeken, diëtist-voedingsdeskundige en trainer in voedingswetenschap en culinaire technieken, is er geen universele regel met betrekking tot de consumptie van rauwe groenten ‘s avonds. In feite kan iemand die geen spijsverteringsproblemen ervaart, het perfect bij het avondeten eten. Als je echter vatbaar bent voor spijsverteringsproblemen of daardoor moeite hebt met slapen, adviseert ze om in plaats daarvan ‘s middags rauwe, vezelrijke groenten te eten.

Hoe maak je rauwe groenten beter verteerbaar?

Om de spijsverteringsproblemen die gepaard gaan met rauwe groenten tot een minimum te beperken, volgen hier enkele tips:

 • Fijn raspen groenten zoals wortelen, selderij of bieten.
 • Schil en zaad groenten om de spijsvertering te bevorderen.
 • Kauw goed uw groenten, dit helpt de irritatie van de vezels in het spijsverteringskanaal te verminderen.
 • Wees meer bereid om te integreren Gefermenteerd voedsel, die over het algemeen beter worden verdragen dan rauwe groenten.
 • Denk aan de Probiotische voedingssupplementen om je darmflora en spijsvertering in het algemeen te verbeteren.

Aarzel ten slotte niet om de voorkeur te geven aan gestoomde groenten of in andere vormen, die vaak beter worden verdragen door uw spijsverteringsstelsel.

Een paar tips voor een evenwichtig diner inclusief rauwkost

Als u rauwe groenten in uw avondmaaltijd wilt verwerken en er tegelijkertijd voor wilt zorgen dat u spijsverteringsproblemen vermijdt, zijn hier enkele mogelijkheden om te verkennen:

 • Zorg ervoor dat u een Complete en uitgebalanceerde maaltijd, waaronder eiwitten, vetten van goede kwaliteit en koolhydraten met een lage glycemische index. Eet rauwe groenten niet alleen maar!
 • Vermijd ingrediënten die te vet of te zwaar zijn om te verteren naast je rauwe groenten: kazen in grote hoeveelheden, vleeswaren, gerechten met sauzen, enz.
 • Focus op Zacht koken en gezond om de voedingswaarde van uw groenten te behouden, zoals stomen of papillote.
 • Vertrouwen Gastronomische en gevarieerde recepten, om de geneugten te variëren en een evenwichtige inname te garanderen: gepureerde groenten, gratins, gebakken groenten, gemengde salades, enz.

Voorbeelden van recepten met rauwe groenten:

 • Lasagne met knapperige groenten en ricotta
 • Omelet belegd met rauwkostreepjes en geraspte Emmentaler kaas
 • Vispapillotten met gestoomde groenten en een lichte kwarksaus

Kortom, ‘s avonds rauwkost eten is niet voor iedereen problematisch. Als u deze voedingsmiddelen goed verdraagt, aarzel dan niet om ze in uw avondmaaltijden op te nemen, maar zorg er altijd voor dat u complete, evenwichtige en gevarieerde menu’s samenstelt. Voor degenen die last hebben van spijsverteringsproblemen, verdient het de voorkeur om de inname van rauwe groenten tijdens de avondmaaltijd te beperken, de voorkeur te geven aan beter verteerbare groenten of het eerder genoemde advies op te volgen om ze beter te verteren.

Jennysbruidsmode » Voedsel » Spijsvertering en rauwe groenten ‘s avonds, de mening van een diëtist
Aniek Fletje
Geschreven door Aniek Fletje

Aniek is een auteur die schrijft over schoonheid, lifestyle en relaties, met tips en adviezen voor een harmonieus en stijlvol leven.