Is het gevaarlijk om pittig te eten voor mensen met maaggevoeligheden?

Pittige gerechten worden door veel mensen gewaardeerd om hun pittige smaak en intense smaken. Sommige mensen vragen zich echter af of het consumeren van gekruid voedsel brandend maagzuur of andere spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Voedingsdeskundige Nathalie Négro, hoofd van het voedingscentrum van de Thermen van Brides-les-Bains, licht dit verrassende punt toe.

Peper is geen directe oorzaak van brandend maagzuur

Het is belangrijk om te begrijpen dat pittig eten niet direct brandend maagzuur veroorzaakt, aldus de specialist. Dit komt omdat peper een molecuul bevat dat capsaïcine wordt genoemd en dat zorgt voor zijn scherpe en pittige smaak, maar zonder schadelijk te zijn voor het darmslijmvlies. Het gevoel van warmte dat wordt gevoeld bij het eten van gekruid voedsel is te wijten aan deze stof die er eerst voor zorgt dat de bloedvaten vernauwen, gevolgd door verwijding. Het effect van capsaïcine is echter anders in de maag en veroorzaakt geen brandwonden zoals men zou kunnen vrezen.

Capsaïcine, beschermend tegen bepaalde maagaandoeningen

Interessant om op te merken, capsaïcine heeft een “muco-beschermend” effect, legt Nathalie Négro uit. Dit betekent dat bevolkingsgroepen die gewend zijn om regelmatig pittige gerechten te consumeren, zoals in India of Mexico, minder gevoelige magen hebben dan andere. Met andere woorden, hun maagwand zou beter beschermd zijn tegen bepaalde agressieve factoren zoals bacteriële infecties of overmatige afscheiding van zoutzuur.

Pas echter op voor mensen die al last hebben van brandend maagzuur!

Ondanks dit geruststellende punt is het niet aan te raden om pittig te eten als je last hebt van brandend maagzuurzegt de voedingsdeskundige. Dit komt omdat capsaïcine de maagsecretie verhoogt en dus de productie van zoutzuur, dat nodig is om ingenomen voedsel te verteren. Bij mensen die vatbaar zijn voor gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of gastritis hebben, kan deze stimulatie van de maag echter onaangename symptomen accentueren en een acuut branderig gevoel veroorzaken.

Enkele tips om het effect van peper in gerechten te temperen

  • Kies voor een mildere pepersoort: Sommige soorten paprika’s bevatten minder capsaïcine en stellen je dus in staat om een pittig tintje toe te voegen zonder de maag te irriteren. Zwarte of groene paprika’s zijn over het algemeen geschikter dan rode paprika’s.
  • Combineer rustgevend voedsel: Het opnemen van zuivelproducten zoals yoghurt of melk in het gerecht helpt vaak om de kracht van de pittigheid te verminderen. Deze voedingsmiddelen hebben een gunstig “coatingeffect” om een deel van de capsaïcine op te vangen en daardoor de ervaren fysiologische reactie te verzachten.
  • Eet langzaam en kauw goed: Deze eetgewoonte is essentieel om maagklachten als gevolg van de consumptie van pittige gerechten te beperken. Door de tijd te nemen om op elke hap te kauwen, moduleren we de hoeveelheid ingenomen voedsel beter en zorgen we voor een betere werking van spijsverteringsenzymen.

Kortom, als je een liefhebber bent van pittig eten en je maag geen bijzondere problemen heeft, kun je zonder angst blijven genieten! Als u echter last heeft van brandend maagzuur of GERD, is het het beste om uw inname van peper en andere sterke kruiden te matigen, om uw spijsverteringswand te beschermen en te voorkomen dat uw symptomen verergeren.

Jennysbruidsmode » Voedsel » Is het gevaarlijk om pittig te eten voor mensen met maaggevoeligheden?
Aniek Fletje
Geschreven door Aniek Fletje

Aniek is een auteur die schrijft over schoonheid, lifestyle en relaties, met tips en adviezen voor een harmonieus en stijlvol leven.