Het ideale dessert voor een optimale spijsvertering, volgens een gastro-enteroloog

Ben je op zoek naar een dessert dat lekker is en goed voor je spijsvertering? Volg het deskundige advies van een gerenommeerde gastro-enteroloog en ontdek dit gezonde, suikerarme dessertrecept dat uw spijsvertering zal transformeren.

Desserts en hun invloed op de spijsvertering

Desserts worden vaak beschouwd als het genotsmoment van de maaltijd. Ze zijn echter niet altijd de beste bondgenoten van onze gezondheid, vooral vanwege hun hoge suikergehalte. Dit komt omdat de consumptie van voedingsmiddelen met veel suiker de maaglediging vertraagt, d.w.z. de doorgang van inhoud van de maag naar de dunne darm. Suikers die niet in de dunne darm worden opgenomen, kunnen de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door darmbacteriën.

Enkelvoudige suikers, zoals die in snoep of suikerhoudende dranken, hebben een grotere invloed op de spijsvertering dan complexe suikers in fruit of groenten. Bovendien is het niet verwonderlijk om te horen dat Overmatige suikerconsumptie kan andere negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben en leiden tot verschillende problemen, zoals obesitas, diabetes type 2 en andere stofwisselingsstoornissen.

Bevorder een uitgebalanceerd dieet voor een betere spijsvertering

Om een gezonde spijsvertering te bevorderen, is het daarom aan te raden om een matige inname van suiker aan te houden en evenwichtige voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen. Dit omvat het kiezen van desserts met een laag of matig suikergehalte. Een goed voorbeeld hiervan is “nice cream”, een alternatief voor ijs dat volledig van fruit is gemaakt.

Zoals de specialist uitlegt: “Het enige wat je hoeft te doen is bevroren mango’s en bananen met elkaar te mengen – het is gewoon geweldig.” Om ervoor te zorgen dat je lekkere crèmes gunstig zijn voor je maag, is het ook belangrijk om het juiste fruit te kiezen.

Mango en banaan anti-zure reflux nice cream recept

Hier is een eenvoudig en heerlijk recept voor lekkere room gemaakt met mango en banaan, ideaal om spijsverteringsproblemen te voorkomen:

 • 2 rijpe bananen, in plakjes gesneden en eerder ingevroren
 • 1 kop in blokjes gesneden bevroren mango
 • Optioneel: 1 eetlepel honing of ahornsiroop voor extra zoetheid
 • Toppings naar keuze: verse mangoschijfjes, walnoten, chiazaad, etc.

Voorbereiding:

 1. Doe de bevroren bananen en mango in een krachtige blender of blender.
 2. Mix tot een glad en romig geheel.
 3. Voeg de lepel honing of ahornsiroop toe als je je lekkere room verder wilt zoeten (optioneel).
 4. Serveer direct in kommen of kopjes, gegarneerd met je favoriete toppings.

Andere gezonde alternatieven om de maaltijd op een hoog niveau af te sluiten

Naast de lekkere crème met mango en banaan, zijn hier nog een paar ideeën om te genieten van een suikerarm dessert zonder in te boeten aan smaak:

 • Vers fruit: Een eenvoudige kom met vers fruit kan een heerlijke manier zijn om een maaltijd af te sluiten en tegelijkertijd te genieten van de voordelen van de vitamines en mineralen die van nature in fruit voorkomen.
 • Gewone yoghurt: Gewone yoghurt is rijk aan probiotica, die werken ter ondersteuning van een goede spijsvertering. Voeg een theelepel suikerarme honing of jam toe om een beetje zoetheid toe te voegen.
 • Donkere chocolademousse: Door pure chocolade te gebruiken met een hoog cacaogehalte en minder suiker, is het mogelijk om een chocolademousse te maken die licht, lekker en beter voor je spijsvertering is.

Om een optimale spijsvertering te bevorderen en een goede gezondheid te behouden, is het essentieel om na een maaltijd suikerarme desserts te kiezen. Met het recept voor lekkere room met mango en banaan dat in dit artikel wordt gepresenteerd, kun je genieten terwijl je goed doet voor je maag, om nog maar te zwijgen van de andere gezonde alternatieven die ook je smaakpapillen zullen bekoren.

Jennysbruidsmode » Voedsel » Het ideale dessert voor een optimale spijsvertering, volgens een gastro-enteroloog
Aniek Fletje
Geschreven door Aniek Fletje

Aniek is een auteur die schrijft over schoonheid, lifestyle en relaties, met tips en adviezen voor een harmonieus en stijlvol leven.