De verrassende gezondheids- en spijsverteringsvoordelen van quinoa

Ontdek de deugden van dit kleine zaadje dat al een groot aantal mensen heeft verleid met zijn vele voedings- en gezondheidseigenschappen.

Quinoa, een complete bron van plantaardige eiwitten

Quinoa behoort tot de spinaziefamilie en is een klein zaadje met meerdere voedingskwaliteiten. In tegenstelling tot andere plantaardige eiwitbronnen bevat quinoa de 9 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren. Dit maakt het een geweldig alternatief voor dierlijke producten zoals melk, eieren en vlees, vooral voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet. In feite levert 100 g gekookte quinoa ongeveer:

  • 5 g eiwit
  • 1 g vetten
  • 27,9 g koolhydraten
  • 149 kcal

Rijk aan mineralen en antioxidanten

Naast het hoge eiwitgehalte bevat quinoa ook een groot aantal essentiële mineralen, waaronder:

  • Ijzer, die nodig is voor de vorming van hemoglobine in het bloed en voor de goede werking van cellen,
  • Magnesium, belangrijk voor gezonde botten, zenuwstelsel en spieren,
  • kalium, dat bijdraagt aan het behoud van de vochtbalans in het lichaam en aan een goede bloeddruk.

Daarnaast bevat dit zaad Krachtige antioxidanten, zoals de flavonoïden quercetine en kaempferol, die het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en bepaalde chronische ziekten helpen voorkomen.

Quinoa, een bondgenoot voor mensen met glutenintolerantie

Omdat quinoa van nature glutenvrij is, is het een geweldig alternatief voor traditionele granen voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Het kan worden gebruikt als vervanging voor rijst, meel of pasta in verschillende recepten, zonder bijwerkingen te veroorzaken bij deze mensen. Bovendien bevordert het vezelrijke de spijsvertering en bevordert het een vol gevoel, wat gunstig is voor mensen die willen afvallen of gewoon hun eetlust onder controle willen houden.

Hoe bereid en kook je quinoa op de juiste manier?

Om ten volle te profiteren van de voordelen ervan, is het belangrijk om een paar eenvoudige stappen te volgen bij het bereiden en koken van quinoa:

  1. Spoel de zaden grondig af : Quinoa is van nature bedekt met een bittere, harsachtige substantie die saponine wordt genoemd. Om de smaak te behouden, moet het voor het koken grondig worden afgespoeld met koud water.
  2. Respecteer de verhoudingen van het water en de kooktijd : Over het algemeen heeft 1 deel quinoa 2 delen water nodig voor een optimale bereiding. Kook de quinoa ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur, tot de zaden gaar zijn en het water volledig is opgenomen.
  3. Culinaire variaties : Voel je vrij om te improviseren door groenten, specerijen, gedroogd fruit of aromatische kruiden toe te voegen om de smaak van je quinoagerechten te versterken.

Quinoa, een ondersteuning voor onze darmmicrobiota

Onlangs heeft onderzoek gewezen op de gunstige effecten van quinoa op de Darmgezondheid. Dit komt omdat dit zaad werkt als een prebioticum, het bevorderen van de diversiteit van nuttige bacteriën in onze darmen en het helpen verminderen van de symptomen van chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Al met al is quinoa niet alleen heerlijk, maar zit het ook boordevol essentiële voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Wacht niet langer om het in uw dagelijkse voeding op te nemen!

Jennysbruidsmode » Voedsel » De verrassende gezondheids- en spijsverteringsvoordelen van quinoa
Aniek Fletje
Geschreven door Aniek Fletje

Aniek is een auteur die schrijft over schoonheid, lifestyle en relaties, met tips en adviezen voor een harmonieus en stijlvol leven.