De drie moeilijkste relatiedynamieken om mee om te gaan volgens een relatie-expert

Esther Perel, een psychotherapeut en relatiedeskundige, deelde onlangs op een Apple News-podcast de drie soorten koppeldynamieken die volgens haar het moeilijkst te beheersen zijn in therapie. In dit artikel leiden we je door deze drie dynamieken en hun belangrijkste kenmerken, evenals tips om ze op te lossen.

1. Het gevecht/vechtpaar

Deze dynamiek wordt gekenmerkt door twee partners die vastgeroest zijn in hun posities en niet toegeven. Elke persoon is defensief en ervaart de woorden van de ander als beschuldigingen. Volgens Esther Perel: “In een gevecht klinkt alles wat de ene persoon zegt gemener of zelfs vernederend voor de andere.”

Ze voegt eraan toe: “Uiteindelijk heb je twee mensen die aan weerszijden van de bank zitten, volledig gepolariseerd, met een enorme vervuilde ruimte tussen hen in. Dit is een uitdaging voor ons therapeuten, omdat ze vechten alsof ze niets te verliezen hebben, terwijl ze in werkelijkheid alles te verliezen hebben. »

In deze situatie wordt er niet naar kritiek geluisterd en wordt er geen rekening mee gehouden. De andere persoon probeert te reageren door in de tegenaanval te gaan en meer te provoceren. Zoals de psychotherapeut opmerkt, verlaat soms zelfs een van de partners de kamer.

2. Vermijdings-/vermijdingskoppel

Hier wil geen van beide partijen oprecht communiceren en zoekt elk zijn toevlucht in innerlijke woede. Ze ontwijken de situatie en zelfs de andere persoon. Esther Perel legt dit gedrag uit aan de hand van een voorbeeld:

“Partner A kan geïrriteerd zijn dat partner B is vergeten de kinderen in te schrijven voor de opvang, maar in plaats van het direct te uiten, toont hij zijn ongenoegen door te zuchten in huis.”

Partner B kan dan de vermijding van partner A opmerken en reageren door een koptelefoon op te zetten en deze een uur lang te negeren.

3. Het zoekende/vluchtende paar

Deze dynamiek kenmerkt zich door een partner die zijn of haar behoeften of eisen (de aanvrager) uitdrukt in het aangezicht van een andere partner die zich terugtrekt en de confrontatie ontvlucht (de vluchtende). Het hardnekkige streven van de eerste kan een defensieve reactie uitlokken bij de laatste, die dan bescherming zal zoeken door verder weg te gaan.

Dit gedrag versterkt het gevoel van frustratie en onbegrip tussen de twee mensen. Om uit deze neerwaartse spiraal van schuld en ontwijking te komen, is het essentieel dat elke partner zich bewust wordt van zijn of haar eigen verantwoordelijkheid in de situatie.

Hoe los je deze relatieproblemen op?

  • Perel raadt aan om op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke basis in plaats van je te concentreren op details die de relatie alleen maar schaden.
  • Het is essentieel om het patroon van de eigen relatie te identificeren voordat u naar oplossingen zoekt. Soms kan het simpelweg erkennen van giftige dynamieken en het benoemen ervan een kans bieden om een stap terug te doen en na te denken over de beste strategieën om ze aan te pakken.

Om verder te gaan in het oplossen van deze relatieproblemen, kan het nuttig zijn om een professional te raadplegen, zoals een therapeut of huwelijkstherapeut. Deze specialisten kunnen koppels niet alleen helpen hun dynamiek te begrijpen, maar ook praktische hulpmiddelen te verwerven om ze te veranderen en hun band te versterken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke relatie moeilijkheden en moeilijke fasen doormaakt. De sleutel tot een bevredigende relatie ligt in het vermogen van de partners om elkaar te ondersteunen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun individualiteit behouden blijft.

Jennysbruidsmode » Liefde » De drie moeilijkste relatiedynamieken om mee om te gaan volgens een relatie-expert
Aniek Fletje
Geschreven door Aniek Fletje

Aniek is een auteur die schrijft over schoonheid, lifestyle en relaties, met tips en adviezen voor een harmonieus en stijlvol leven.