Als we honger hebben, hebben we van nature de neiging om ons tot suikerhoudend voedsel te wenden. Snoep, cakes, chocolaatjes en ander gebak zijn altijd smakelijker dan een uitgebalanceerde snack. Gelukkig zijn er enkele drankjes die kunnen helpen om die hunkering naar suiker te kalmeren.
Inhoud
De rol van dranken bij verzadiging
Volgens diëtist-voedingsdeskundige Garence Naigeon activeert drinken de mechanoreceptoren die de wanden van de maag bekleden en een verzadigingssignaal naar de hersenen sturen. Dus wanneer de maag zich vult, neemt de drang om te eten op natuurlijke wijze af.
Pepermuntinfusie: een bondgenoot tegen het verlangen naar suiker
Pepermunt staat bekend om zijn antibacteriële, schimmelwerende, antivirale, krampstillende, pijnstillende en anti-emetische eigenschappen, versterkt het immuunsysteem en is zeer effectief in het kalmeren van het verlangen naar suiker. Pepermunt wordt echter niet aanbevolen voor mensen met hoge bloeddruk en galaandoeningen en voor kinderen jonger dan 5 jaar.
Hoe maak je pepermuntthee?
- Kook water.
- Giet water over verse of gedroogde pepermuntblaadjes in een kopje.
- Laat 5-10 minuten trekken voordat je het zeeft en geniet.
Kaneelinfusie: om de bloedsuikerspiegel te reguleren
Kaneel is rijk aan antioxidanten, waardoor het een heilzame specerij is voor onze gezondheid. Het heeft ook de kracht om de bloedsuikerspiegel te reguleren, insulineresistentie te helpen voorkomen en de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen.
Hoe maak je kaneelthee?
- Kook water.
- Voeg een kaneelstokje toe aan een kopje.
- Giet het hete water over de kaneel en laat 10 minuten trekken.
- Verwijder het kaneelstokje en geniet van je drankje.
Infusie van Gymnema sylvestris: een traditionele Indiase plant
Deze klimplant komt oorspronkelijk uit India en wordt traditioneel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het heeft interessante eigenschappen, vooral om het verlangen naar suiker tegen te gaan.
Hoe maak je een infusie van Gymnema sylvestris?
- Kook water.
- Voeg een paar blaadjes Gymnema sylvestris toe aan een kopje.
- Giet het hete water over de bladeren en laat 10 minuten trekken.
- Zeef en geniet van je infusie.
Het identificeren van de oorzaak van het verlangen naar suiker
Het drinken van deze infusies lost het probleem echter niet bij de wortel op. Om het verlangen naar suiker effectief te kalmeren, is het belangrijk om de oorsprong ervan te identificeren, legt Garence Naigeon uit.
Volgens de diëtist-voedingsdeskundige is ongeveer 80% van het verlangen naar suiker te wijten aan onvoldoende energie-inname tijdens eerdere maaltijden of in de dagen ervoor. Als de honger aanhoudt, betekent dit dat de hoeveelheden voedsel waarschijnlijk onvoldoende waren of dat omgevingsfactoren niet gunstig waren, zoals aangegeven door deze specialist.
Het verlangen naar suiker kan ook in verband worden gebracht met emoties, omdat suiker de beloningscircuits van onze hersenen activeert, waardoor we het genotshormoon dopamine afscheiden. In dat geval Het is belangrijk om psychologisch werk te doen om te leren omgaan met je emoties.
Ten slotte kan een tekort aan serotonine – een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel – leiden tot hunkeren naar suiker en het verlangen naar suiker. Het is daarom cruciaal om gezond en gevarieerd te eten om een goede balans te behouden tussen alle voedingsstoffen die ons lichaam en onze hersenen nodig hebben.